Javasolt bank- és hitelkártyák

Utazás előkészítése során gondolnunk kell arra, melyik a legmegfelelőbb módja annak, hogy külföldön is fizetni tudjunk. Készpénzt vigyünk magunkkal, vagy bankkártyát?

Mindig is nagy kérdés volt, hogy mit vigyünk magunkkal csavargáshoz. Készpénzt vagy kártyát? Erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni, mert úti céltól függően a válasz mindig más és más lesz. Vándorboy készített egy nagyon jó összefoglaló írást erről, amely az alábbi linken érhető el:
Mit vigyünk utazáshoz? Készpénz vagy kártya?

A penzugyi-tudakozo.hu összeállított egy kis összefoglalót a nyaraláshoz szükséges valuta beszerzésének költségeiről, amely a Bankköltségek a nyaralás során (Bankkártya és pénzváltás) linken olvasható el.

Személy szerint én mind készpénzt, mind bank és hitelkártyákat viszek magammal, mivel autóbérlés manapság a legtöbb helyen elképzelhetetlen hitelkártya nélkül. Több fajta kártyám van, és mindeniket a célnak megfelelően használom. A következő kártyákat ajánlom szíves figyelmetekbe:

Erste Max Hitelkártya

Az Erste Bank Max Hitelkártyája mind Mastercard, mind Visa kártyák formájában létezik. Személyes tapasztalatom alapján a Visa típusú kártyák sokkal jobb árfolyamot biztosítanak, mint a bank Mastercard típusú kártyái, melyek lényegében a Visa Europe árfolyamai, amelyekre a bank nem számol fel külön jutalékot. A Visa típusú kártyák kizárólag az Erste bankfiókjaiban igényelhetők.

A Max hitelkártya 4%-os pénzvisszatérítést biztosít három vásárlási kategória esetén, míg a többi vásárlás esetén 1% pénzvisszatérítés jár. Amennyiben egy hónapban a vásárlások összege meghaladja a 200.000 Ft-ot, pénzvisszatérítés csak az első 200.000 elköltött Ft-ra jár. Pénzvisszatérítés természetesen a külföldi vásárlások után is jár, amivel gyakorlatilag csökkenteni tudjuk a devizaváltás költségét, akár 4%-kal is (ez gyakorlatban a középárfolyamhoz képest 2-3 százalékot jelent). Ezért, ha utazások alkalmával szeretnénk használni a kártyát, nagyon fontos, hogy jól válasszuk meg a három kategóriát, amely a maximális visszatérítést biztosítja. Javaslatom a következő három kategória:

Ezzel a három kategóriával gyakorlatilag egy utazás során felmerülő legtöbb költséget le tudjuk fedni. Természetesen a kártya akkor is hasznos, ha a gázszámlánkat fizetjük itthon, csak abban az esetben 4% helyett csak 1% a pénzvisszatérítés összege. Ne felejtsük el, hogy a Max Hitelkártya előnyét csak akkor tudjuk kihasználni, ha a fordulónapon a teljes felhasznált összeget maradéktalanúl visszafizetjük. Nagyon fontos, hogy soha, de soha, semmilyen körülmények között ne használjuk hitelkártyánkat készpénz felvételére!, mert nagyon drága erre a célra. Erre való a debit kártyánk! Legjobb, ha igényléskor beállíttatjuk a 0 forintos készpénzfelvételi limitet a bankfiókban.

Gránit Bank Platinum Mastercard

Mit nyújt ez a kártya és miért ezt a betéti kártyát választottam? Havi 6 ingyenes ATM felvételt, amelyből 2 külföldön ingyenes és a kártyához tartozó, prémium utasbiztosítás miatt, amely többek között 50 millió forint értékű balesetbiztosítási fedezettel rendelkezik és egész évre, kiutazásonként 90 napra, az egész világra érvényes. Több extrém sport, de akár a síelés, búvárkodás, vadvízi evezés, szörfözés, és sok más felár nélkül része a kártyához tartozó biztosításnak. Prémium poggyászbiztosítás is tartozik hozzá. További előnyök

Transferwise

Célszerű az utazáshoz szükséges pénzt akkor megvásárolni, amikor nagyon erős a forint. A Transferwise platformja kitűnő nem csak a kedvező árfolyamon történő váltáshoz, hanem most már EUR, AUD, NZD, USD, és GBP számlát is kínál ingyenesen, amelyen elhelyezhető a vásárolt deviza. Ezen négy pénznemhez tartozik fizikai számlaszám egy németországi, egy ausztrál, egy USA-beli, illetve egy Egyesült Királyságban levő bankban is (amelyek úgy működnek, mint egy helyi bankszámla az eurózónában vagy az adott országokban és bárki utalhat ezekre a számlára belföldi utalással), valamint 40+ különböző pénznemben lehet ingyenes alszámlát is nyitni, többek között HUF, CHF, stb.

Azon felül, hogy kedvezményesen tudunk devizát váltani, amikor számunkra kedvező az árfolyam, a Transferwise segítségével utalni is tudunk, ha pl. utalással szeretnénk kiegyenlíteni szállásunkat. De a Transferwise most már egy dombornyomott Mastercard kártyát is ad ingyenesen a számlákhoz. A kártyával egyelőre ingyenes a készpénz felvétele havonta legfeljebb 200 GBP-ig (részletek). Azon kívül még egy olyan előnye van, hogy a kártyával történő vásárlások azt az alszámládat terhelik, amilyen devizanemben történt a vásárlás (tegyük fel, hogy van EUR és CHF alszámlád, amiket feltöltöttél akkor, amikor kedvező volt az árfolyam, majd síelni utazol Svájcba és Franciaországba. Akkor minden Svájcban történt fizetést a CHF alszámládra terhelnek, míg a Franciaországban történt kártyás vásárlást az EUR számládra). Abban az esetben, ha olyan országban fizetsz, amely devizában nincs alszámlád, akkor alapesetben a GBP számládra terhelik a Transferwise által meghatározott árfolyamon, ami a közép árfolyam, no meg 0.3-tól 1 százalékig terjed a jutalék.

A Transferwise számlánkra, vagy pl. a szállásadónk számlájára úgy tudunk utalni, hogy belföldi utalással, a Transferwise Magyarországon, a Raiffeisen Banknál vezetett számlájára utalunk. Amennyiben a Raiffeisennél vezetsz számlát, előfordulhat, hogy 10 percen belül már a Transferwise számládon van a konvertált összeg.

Nincs még Transferwise fiókod és szeretnél egyet? Akkor az alábbi linken regisztrálva (fontos, hogy ugyanabban az ablakban regisztrálj, amelyben megnyitottad a linket), ajándékba kapsz egy ingyenes utalást a Transferwise-n keresztül, 500 GBP-nek megfelelő összegig (én pedig három olyan új regisztráció után kapok 50 GBP-t, akik egy összegben legalább 200 GBP-nek megfelelő utalást végeztek legalább egyszer):

Utalási kedvezményes Transferwise számlanyitás