Autóbérlés tippek

Nagyon sok terület elég nehezen megközelíthető tömegközlekedési eszközökkel, vagy ha meg is közelíthető, a menetrendek rugalmatlansága miatt nagyon sok időnk megy el az utazással. Más esetben a tömegközlekedés ára, főleg, ha csoportosan csavargunk, jóval meghaladja a bérautók költségét. A kényelem a másik faktor, amiért autóbérlés mellett dönthetünk.

Az utazás egyik legfrusztrálóbb mozzanata lehet a bérautó keresés. Ha nem figyelünk eléggé, könnyen drága mulatság lehet. Mire figyeljünk, amikor autót keresünk?

1) Legfontosabb megnézni, hogy milyen típusú kártyákat fogadnak el autóbérlés esetén. A Visa vagy Mastercard típusú dombornyomott kártyákat általában elfogadják, de az AMEX kártyákkal adódhatnak gondok.

Használd autóbérléshez az Erste Bank Visa típusú Max hitelkártyáját és takaríts meg 4%-ot, bármely autókölcsönzőnél. Sok helyen nem elég, hogy dombornyomott kártya legyen a kártya, amivel a foglalás történik, hanem megkövetelik azt is, hogy hitelkártyával foglaljunk, illetve, hogy a kártya a sofőr nevére szóljon és az autó átvételekor a biztosítékot is ezen a kártyán zárolják. Ha Max kártyádhoz az Utazás vásárlási kategóriát választod, a bank 1% helyett 4% pénzvisszatérítést ad vásárlásod után.

2) Sok cég az üzemanyaggal nyerészkedik oly módon, hogy az autó átvételekor egy tele tankot felszámolnak az általuk meghatározott árfolyamon, ráadásul adminisztrációs díjat is felszámolnak a tank feltöltéséért. Cserében nem érdekli őket, hogy mennyi üzemanyaggal visszük vissza az autót, mivel visszatérítés az üzemanyag árából nincs. Az ilyen típusú autóbérlés biztosan többe kerül, mintha eleve úgy foglaljunk az autót, hogy ugyanannyi üzemanyaggal adjuk vissza, mint átvételkor kaptuk. Ez tipikusan tele-tele, vagy negyed tankonkénti megjelölést jelent.

3) Mit kell fizetnünk átvételkor? Leggyakrabban a biztosítás önrésze (excess) és egy tank üzemanyag ára kerül zárolásra hitelkártyánkon átvételkor. Még egyszer hangsúlyozom, hogy mindenhol megkövetelik, hogy a sofőr nevére szóljon a kártya. Néhány kivételes esetben bizonyos országokban bizonyos autókölcsönzőknél megengedik, hogy más nevén levő kártyával történjen az autó átvétele, ha a kártya tulajdonosa is jelen van és külön garanciát vállal, de ezt mindig előre le kell beszélni, mert nem általános gyakorlat.

A zárolt összeget (előengedélyezés) az autó visszaszolgáltatása után, ha minden rendben volt, feloldják. Sok esetben erről megfeledkeznek és az összeg mindaddig zárolva marad, ameddig a bank fel nem oldja.

4) Amire különösen figyeljünk, az az önrész mértéke, ami nagyon széles skálán mozoghat 300-2500 EUR között. Mivel ezt az összeget zárolják, hitelkeretünkből hiányozni fog mindaddig, ameddig a társaság fel nem oldja, vagy a bankunk törli a zárolást. Mi is ez az összeg és miért figyeljünk erre különösen?

A bérleti díj tartalmaz egy alapvető biztosítást, legtöbbször a következő elemekkel:

Ezekhez a biztosításokhoz meg van határozva egy önrész (Excess). Az önrész az az összeg, amelynek mértékéig felelősséggel tartozunk a bérautóban keletkezett esetleges károkért, vagy a bérautó ellopásából keletkező kárért. Ezt az önrészt zárolják a kártyán és amelynek összege 300-2500 EUR is lehet.

Sok esetben az autókölcsönző felkínál egy extra biztosítást, amely az önrészre nyújt fedezetet, lecsökkentve az önrészt nullára. Ez esetben nem tartanak igényt arra, hogy az önrészt zárolják a kártyán, amennyiben náluk kötjük meg ezt a biztosítást. Azonban ezek nagyon magas összegek, tipikusan 10-20 EUR/nap, de ennél magasabb összeg is lehet.

Amennyiben egy bróker-oldalon keresztül szándékozunk autót bérelni, a bróker is kínál nulla önrész biztosítást, amely kedvezőbb árú általában, mint amit az autókölcsönzőnél köthetünk, de ennek a mértéke is nagyon magas, tipikusan 5-15 EUR/nap. Ha egy ilyen biztosítást kötünk, akkor a kölcsönző zárolja az önrész összegét és amennyiben káresemény történik, azt a zárolt összegből levonja. A javítási számlákkal igazolt részen felüli összeget általában a javítás után, a számlák megküldésével egy időben térítik vissza. A zárolt összegből felhasznált részt a nulla önrész biztosításunk utólagosan, a javítási számlák alapján téríti vissza.

NAGYON FONTOS, HOGY NE KOCKÁZTASSUNK, MINDIG KÖSSÜNK NULLA ÖNRÉSZ BIZTOSÍTÁST. Azonban nem kell elfogadni sem az autókölcsönző, sem a bróker cég biztosítását, ennél olcsóbb megoldás is létezik. Én a következő biztosítót javasolom. A WorldwideInsure.com az Egyesült Királyságban működő biztosító EU állampolgároknak kínál nagyon kedvező prémium éves biztosítást Európára (49.5 GBP), vagy a teljes világra szóló biztosítást (60.5 GBP) – kizárt területek Izland és Jamajka. Amennyiben Írországban élsz, egy picivel olcsóbb lehet a carhireexcess.com biztosítása. A témáról angolul itt olvashatsz bővebben.

Hogyan köthetjük meg: válasszuk ki, hogy hol élünk (pl. Magyarország), válasszuk ki a területet (Europe, vagy Worldwide), majd az Annual Multi-trip opciót. Egy standard, illetve egy deluxe verziót kínál. Én ajánlom a „deluxe” verziót, mert csak az kínál igazából teljes körű biztosítást. Ha keveset utazunk, a biztosítás megköthető rövidebb időre is. Pl. 4 napra Európában a deluxe biztosítás jelenleg 12 GBP.

Amennyiben megkötünk egy ilyen biztosítást, nyugodtan visszautasíthatjuk mind a brókercég, mind az autókölcsönző biztosítását. Azonban a legjobb, ha nem okozunk és nem szenvedünk balesetet.

Ezeken az oldalakon érdemes körülnézni, ha bérautót keresünk: EconomyBookings, CarsCombined, Ryanair, WizzAir.